Wat is encryptie?

Wat is encryptie?

terug naar categorie

Encryptie is een beveiliging om bijvoorbeeld je bestanden of e-mails te beveiligen. In dit artikel een simpele uitleg over hoe het globaal in zijn werk gaat.

Omschrijving

Het veilig kunnen werken op de computer is voor velen erg belangrijk. Het eerste waar mensen dan aan denken is het aanschaffen van een virusscanner. Internet security pakketten zijn belangrijk om tegen te gaan dat er ongewenste programma’s op jou computer worden geïnstalleerd zonder dat je dat door hebt. Met behulp van deze programma’s proberen mensen op jou computer te komen.

Iedereen heeft wel documenten waarin gevoelige informatie staat die niet door iedereen gelezen hoeft of mag worden. Om er voor te zorgen dat deze informatie geheim blijft kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van encryptie.

Wat is encryptie
Encryptie is het versleutelen van informatie aan de hand van een moeilijke wiskundige formule (algoritme). Simpel gezegd wordt bijvoorbeeld een woord als ‘hallo’ na encryptie opgeslagen als een hoop onzin zoals ‘u87bfxhxj943utih;g’. Uit dit laatste kan niemand opmaken dat je het woord ‘hallo’ bedoeld.

Bij encryptie wordt gebruik gemaakt van een sleutel (key). Wanneer je je eigen bestanden versleuteld zal je deze sleutel zelf moeten bewaren. Je versleutelde gegevens zijn dan alleen weer terug te halen als je sleutel in toetst. Het terughalen van versleutelde informatie wordt decryptie genoemd.

Bij encryptie vind je twee vormen, namelijk symmetrische encryptie en asymmetrische encryptie. Bij symmetrische encryptie wordt dezelfde sleutel gebruikt voor het vergrendelen en ontgrendelen. Bij asymmetrische encryptie worden er meerdere sleutels gebruikt waardoor het veiliger is.

Veiligheid op het internet
Op het internet wordt er veelal gebruikt gemaakt van encryptie. Zeker bij banken en online betalingen wordt de data vaak versleuteld. Dit kun je in je web browser vaak herkennen aan een extra slotje in de adresbalk.

Ook bij het opslaan van wachtwoorden in databases wordt er bij normale websites een versleutelde tekst opgeslagen. Zo zullen ze wanneer je gebruikersnaam bijvoorbeeld ‘Kees’ is en je wachtwoord ‘Kees123’ dit niet zo opslaan. Een veelgebruikte techniek hiervoor heet ‘hashing’. Dit zorgt ervoor dat je data bijvoorbeeld zo wordt opgeslagen in een database:

Gebruikersnaam: Kees
Wachtwoord: Kees123
Wachtwoord opgeslagen: 09ecefe5a71911c3387d73a2a1da7525

Het ingetypte wachtwoord is dus versleuteld opgeslagen. Wanneer je nu inlogt, zal je ingetypte wachtwoord ook versleuteld worden en de twee versleutelde waardes worden dan met elkaar vergleken.